Shadow Wall
  Developed at Store Dyrehave forest, north of Denmark.
d
 

Shadow Wall is a forest experience based on discovering through shadows. It uses fabric layers for highlight and hide natural events seeking for a different approach to nature.

Fabrics aligned in the forest give the platform to visitors to perceive nature through shadows. The aim of the project is to highlight specific spots and translate the big picture of the forest into a shadow language.

Shadows vary depending on many factors: distance between trees and fabric, intensity of light, wind, inclination and position of fabrics and a personal approach by visitors who interpret the shadows.

 

 

 

  Power Plant Project
  Developed at the Design Factory/ Tongi University in Shanghai, China.
 

Power Plant Project is a platform for Tongi University students to share knowledge and experience about sustainable development. It is located at the Design Factory’s rooftop in Shanghai where the project proposes a garden that stands for creating a human–centred collaboration between multidisciplinary students.

The aim of the project is to activate students to participate and develop a service for growing plants and organizing events. It is organized through a university course that enhances interest for gardening as practice. It includes knowledge about growing plants and organic food, and also empowers interest and awareness for sustainable issues to be discussed.

 

 

 

  Block by block
  Developed under the venue Helsinki Design Capital 2012/ Proposal for the city of Lahti, Finland.
 

Block by Block is an initiative to activate inner yards as public space in Lahti, Finland. The project highlights the importance of community to bring life to neglected spaces all over the city by promoting local activities.

The project proposes the ‘Value Kit’ as main project tool to collect know–how among the community and use it to facilitate activities. On the other hand ‘The Embassador’, as an elected local figure, leads and organizes events based on the kit and located in their inner yard property.

 

 

  Bridge the Museum
  Developed as part of the exhibition "Where is the museum?". Laituri Helsinki, Finland.
d
 

The Museum of Art in Helsinki is currently hidden in Tennispalatsi. Different strategies to draw people into the museum, such as posters and huge signs, have been tested but fail to attract more visitors. 'Bridge the Museum' is a new idea for catching people's attention by creating a dedicated entrance.

The new museum entrance is located next to Tennispalatsi in a square currently housing solely the exit of the underground bus station. 'Bridge the Museum' links this existing structure to the second floor of Tennispalatsi, where it directly faces the museum.

With simple additions to the existing structure, 'Bridge the Museum' creates a noticeable site outside for the ticket office and shop. Integrated with the second floor bridge this makes the museum visible and present in the public space surrounding Tennispalatsi.

s

 

 

 

  Living Roof - Cable Factory
  Developed as part of the course Space and Action at Aalto University. In cooperation with Hugo Chiron.
d
 

Ruoholahti is a place of contrasts. Industrial architecture stands obscuring a natural backdrop of the sea. The Cable Factory, a centre for art and design, draws people to this area.

Living Roof is an addition to the existing factory building that aims to focus attention from the city towards nature. It provides a creative space for open discussion on art and design. It encompasses a library, café and spaces that frame specific views of nature outside the city.

 

 

  Unioninkatu - Helsinki Design Capital 2012
  Developed at Aalto University. Supervised by Architect Pentti Kareoja for City Planning Office, Helsinki.
w
 

Unioninkatu is an important axis in Helsinki and will house various events during the Design Capital 2012.

This is a temporary signage system to unify and give a strong identity to Unioninkatu. Visitors to the Design Capital will discover exhibitions and events highlighted by the green line travelling from South to North.

 

 

 

  Pikku - Mini House
  Developed at Aalto University. Supervised by Architect Pentti Kareoja for City Planning Office, Helsinki.
2
 

Pikku is a compact house that can be placed on top of another building or structure.

The floating bedroom-box provides an intimate space, sepparate from the living and social area below.

This mini house gives an atmosphere of comfort and cosiness.

 
2
2
© 2014 Daniel Morales Lopez